Fogyasztásmérési megoldások energiaszolgáltatóknak
Termékek » Mérésadatgyűjtés » Távleolvasás/Adatgyűjtés - READy Manager

Távleolvasás/Adatgyűjtés - READy Manager

A hőszolgáltatók elsődleges célja a hő szállítása ügyfeleikhez - és a pontos hőmennyiségmérő leolvasások alapján történő korrekt számlázás biztosítása.
Az okos fogyasztásmérők adatai automatikusan gyűjthetők a READy távoli mérőleolvasó megoldáson keresztül. Akár drive-by (sétálós) megoldásként, akár teljesen automatizált hálózati olvasórendszerként (vagy ezek kombinációjaként). 
A választás az Ön igényeitől függ.

READy MANAGER

egyedi megoldás az energiaszolgáltatók, létesítményüzemeltetők számára

Az általunk biztosított rendszer hatékonyan képes kezelni a kamstrup víz-, villamos-, és hőmennyiségmérőket, valamint egyéb eszközöket. Gyors és egyszerű hozzáférést biztosít a fogyasztási adatokhoz, melyek szoftveres felület és támogatás segítségével azonnali lehetőséget biztosítanak az elosztói hálózat analizálására és optimalizálására. Megoldásunk támogatja mind a vezeték nélküli M-Bus kiolvasást, mind a vezetékes Bus technológiát. Igényektől függően több lehetőség is rendelkezésre áll, akár kombinálva azokat, mint az ábra is mutatja.
A fogyasztói adatokat a rendszer napi vagy óránkénti gyakorisággal gyűjti be a fogyasztásmérőktől. A szoftver egy kiegészítő modulja lehetőséget biztosít akár percenkénti kiolvasásra is, mely hatékony segítséget nyújt a hibaelhárításhoz.

További részleteket itt olvashat:

 Vissza a lap tetejére

 


A READy Manager megoldás bemutatása

READy Megoldás leírása – Fűtés/hűtés
és itt a vizes változat.

A READy rendszer többféle távleolvasási módszert kínál, mely lehet félautomata (drive-by/walk-by) vagy teljesen automatikus (fix hálózat) leolvasás.

Drive-by/walk-by leolvasás (sétálos megoldás)
A drive-by/walk-by leolvasás esetén a mérő adatok begyűjtése a mérési pontok bejárásával történik, mely akár autóból is végezhető. Ehhez mindössze egy Androidos eszközre (okostelefon vagy tablet) és egy kézi leolvasó egységre (READy konverter) van szükség. A leolvasás egyszerű és intuitív módja ez, felhasználva a letölthető READy applikációt.
READY Converter adatlap

 

Fix hálózat
A SMART fogyasztásmérő leolvasó rendszer mindössze egy központi adatkoncentrátort használva alkalmazható mérők adatainak egyszerű és azonnali begyűjtésére, valamint hibajelenségek naprakész detektálására és ezek továbbítására SMS-ben vagy e-mailben. Emellett elérhetők modern mobilkommunikációs megoldások is (4G/5G/NB-IoT) a fogyasztásmérők közvetlen, P2P eléréséhez. 
Fogyasztásmérők távkiolvasásának új eszköze a Narrow Band IoT technológia

A fix hálózat nyújtotta rengeteg előny közül néhány:
  • mérők egyidejű leolvasása -> pontos számlázás
  • kézi leolvasás hosszadalmas, munkaerőt igényel -> ezen erőforrások átcsoportosíthatóvá válnak
  • mérőnkénti hibajelzés, SMS/e-mail-es továbbítás -> azonnali beavatkozás lehetősége, kármegelőzés/csökkentés
  • óránkénti leolvassál a mérők helyes működése mellett a felhasznált energiaigény is kalkulálható -> megtakarítás
  • mérési adatok segítségével pontosabb trendek készíthetők -> takarékossági intézkedések hatékonyabbá válnak
  • mérők Google Maps alapó megjelenítése a könnyebb átláthatóság érdekében

READy adatgyűjtő hálózat felépítése és működése:

A kommunikáció az EN13757-4:2005 és 2012 vezeték nélküli M-Bus szabvány szerint meghatározott, és az Európai Unióban a víz-, gáz-, hőmennyiség-, villamos fogyasztásmérők és hozzájuk tartozó adatgyűjtő eszközök közti kommunikációra fenntartott 868 MHz frekvenciasávban történik. A mérőkből érkező rádiójelek AES-128-as titkosítással vannak ellátva, teljes mértékben kielégítve a 2018. május 25-én életbe lépett, új, egységes, Európai Uniós adatvédelmi szabályozást (General Data Protection Regulation; GDPR). A titkosított adatok a titkosítás feloldása nélkül kerülnek hálózati kapcsolaton keresztül a READy Manager szoftverbe. A titkosítás csak a READy Managerbe való beérkezés után kerül feloldásra, amennyiben a megfelelő titkosítási kulcs importálva van a szoftverbe. A rendszerünkben használt minden mérő a gyártás során egyedi titkosítási kulccsal van ellátva, melyet a felhasználónak a vásárlást követően a gyártó biztosít.
A READy rugalmassága alkalmassá teszi a mérőhálózat egyedi felhasználói igényekhez való alakítását. Telepítési tapasztalatunk szerint akár az egymástól 4-5 km-re lévő mérők kiolvasása is megvalósítható egy központi adatgyűjtő egységgel városi környezetben.

 Vissza a témaválasztáshoz


A READy Managert támogató hardver eszközök

 Vissza a témaválasztáshoz


Vezeték nélküli távleolvasó technológiák

Távkiolvashatósági kötelezettség 2020. október végétől az újonnan telepített mérőeszköznek távolról kiolvashatónak kell lennie, és 2027-től MINDEN mérőeszköznek távolról kiolvashatónak kell lennie. (Európai Unió 2012/27/EU irányelve és annak 2018. december 11-i, 2018/2002 számú frissítése előírja, hogy az Európai Unió területén 2020.10.25-ét követően nem építhető be olyan költségmegosztó vagy egyéb mérőeszköz, amely távolról nem leolvasható. Az említtet EED (Energy Efficiency Directive azaz Energiahatékonysági irányelv) az Európai Unió egyik legfontosabb irányelve, amely a fenntarthatóságot és az erőforrások hatékony felhasználásának növelését célozza. 
A frissítés itt olvasható  a 328/220 oldaltól)

Az említett irányelv átültetését segítő kormányrendeletek (azaz a 676/2023. (XII. 29.) Korm. rendelet a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról és a 677/2023. (XII. 29.) Korm. rendelet a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról szóló 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet módosításáról) értelmében az üzembentartónak/felhasználónak a költséghatékonysági vizsgálat elvégzése utáni egy éven belül gondoskodnia kell a közös használatú épületrészek kivételével az épületrészekben a fűtés, valamint a meleg víz elszámolása érdekében egyedi fogyasztásmérő vagy költségmegosztó készülék felszereléséről és alkalmazásáról mind az új, mind pedig a meglévő épületek esetében. 
A 677/2023. (XII. 29.) kormányrendeletben foglalt változás szerint újépítésű lakóépületekben fűtés és melegvíz-fogyasztás mérésére január 1-től már csak távolról leolvasható (pl. rádiós) mérési megoldások alkalmazhatók.

Fontos:
A Tszt. Vhr. 3. melléklet Bekapcsolás alcíme a következő 13.7. ponttal egészül ki:
„13.7. Egy távfűtéssel ellátott épületen belül egy időben kell felszerelni az azonos típusú távolról leolvasható egyedi fogyasztásmérőket. A készülékeket úgy kell kiválasztani és telepíteni, hogy az egy épületen belüli készülékeket egy azonos távleolvasási rendszeren keresztül lehessen leolvasni.”

Válassza az egyszerű utat a fogyasztásmérők távkiolvasására!

Mert mint a jól ismert reklámban a papagáj károgja: kábel nincs, hiszen manapság a távhő szakma főként a vezeték nélküli megoldások fele mozdul el, hiszen nagy távolságokat körülményes vezetékes hálózattal lefedni. Rengeteg hasonló kommunikációs technológia érhető el a fogyasztásmérő piacon, melyek jól működnek különböző célokra. A kiválasztásban a nehézséget az jelenti, hogy a választott technológia tükrözze a felhasználó valós igényeit. Mérlegelni kell a hálózat megbízhatóságára, az elem élettartamára, a hálózati lefedettségre, a kommunikáció gyakoriságára, költségére és a rendelkezésre állásra vonatkozó követelmények között. Az egyik legfontosabb kritérium pedig az adatcsomag nagysága: nem ugyanaz a mennyiségű adat kell az esetleges jelenlegi alapvető igények (számlázás) és a további funkcionalitásokhoz (analitika, rendszer optimalizáció, felügyelet).

Nincs általános érvényű legjobb megoldás, a célnak megfelelő kombinációt kell keresni.  Ezért érdemes már az elejétől olyan rendszerben gondolkodni, és szakértő tanácsot kérni a több sikeresen működő rendszert létrehozó #Comptech Kft.-től, illetve szoftver partnerétől az Smart Network Solutions Kft.-től.

Összehasonlítás

linkIQ® és vezeték nélküli M-Bus
A linkIQ® egy szabványos kommunikációs technológia, mely az EN13757-4:2005 és 2012 vezeték nélküli M-Bus szabványon alapszik (annak továbbfejlesztése), és a 868 MHz szabad frekvenciasávban működik. Ennek köszönhetően képes kommunikálni az általános vezeték nélküli M-Bus-t használó eszközökkel is. A megoldás a legkisebb kompromisszumot köti a fent említett követelmények tekintetében, hiszen célirányosan okos fogyasztásmérők távleolvasására fejlesztették ki. A linkIQ® hálózat adatgyűjtő egységei nagy hatótávolságot és lefedettséget kínálnak minimális eszközigénnyel.
További részleteket ide kattintva olvashat erről a technológiáról.
A forgalmazott Kamstrup linkIQ® modulokról, pedig ide kattintva az adatlapon olvashat többet.

További lehetőségek


Sigfox
A megoldás a Sigfox tulajdonában lévő szabadalmaztatott technológia. Az említett cég kiépíti és birtokolja a kommunikációs infrastruktúrát, és együttműködnek a lefedettséggel rendelkező országok különböző hálózatüzemeltetőivel. Magyarországon ez a legkevésbé elterjedt technológia.
Ahelyett, hogy rádiófrekvenciával továbbítaná az adatokat a fogyasztásmérőből az intelligens mérésre testreszabott és optimalizált vezetékes hálózatra, a Sigfox lehetővé teszi, hogy mindenféle okos eszköz távolról csatlakozzon ultra keskeny sávú (UNB) technológia segítségével éves díj ellenében. Ez azt jelenti, hogy elkerülhető a saját dedikált mérőhálózat kiépítéséhez szükséges kommunikációs infrastruktúrába való kezdeti beruházás. 
A Sigfox hatótávolsága nagyobb, de több energiát igényel, mint a vezeték nélküli M-bus-on alapuló hagyományos AMI rendszer. Ha csak napi értékekre van szükség kevesebb adattal (például csak a számlázáshoz), a Sigfox hálózat megfelelő lehet.
A felhasználó, ha Sigfox alapú megoldást választ, akkor nem tulajdonosa az infrastruktúrának, ezért a mérőleolvasási teljesítményre vonatkozó követelmények teljesítése teljes mértékben a Sigfox szolgáltatótól függ.

LoRaWAN®
A LoRaWAN® technológia egy alacsony fogyasztású, nagy hatótávolságú (LPWA) hálózati protokoll, amelyet arra terveztek, hogy vezeték nélkül csatlakoztassa a (főként) elemes táplálású „dolgokat” az internethez regionális, nemzeti vagy globális hálózatokban, és az IoT kulcsfontosságú követelményeit célozza meg, mint például a kétirányú kommunikáció, végpontok közötti biztonsági, mobilitási és lokalizációs szolgáltatások. A LoRaWAN® hálózati architektúra csillag topológiát követ, amelyben az átjárók üzeneteket továbbítanak a végponti eszközök és a központi hálózati szerver között. Az átjárók szabványos IP-kapcsolatokon keresztül csatlakoznak a hálózati szerverhez, és gyakorlatilag átalakítják az RF-csomagokat IP-csomagokká és fordítva. A vezeték nélküli kommunikáció kihasználja a LoRa fizikai réteg nagy hatótávolságú jellemzőit és támogatja a multicast címzési csoportokat a spektrum hatékony kihasználása érdekében olyan feladatok során, mint a Firmware Over-The-Air (FOTA) frissítése vagy egyéb tömeges terjesztésű üzenetek. A LoRaWAN® egy elterjedőben lévő, új technológia, amelyet a LoRaWAN® Alliance erősen támogat, és számos gyártó rendelkezik LoRa-termékekkel, amelyek megkönnyítik a felhőalapú megoldások létrehozását az érzékelők és eszközök távoli leolvasásához. 
A LoRaWAN® kommunikáció minősége a hálózat szolgáltatójától függ, mivel általában nem a felhasználó saját kiépített hálózatán történik a kommunikáció. Ha a lefedettség nem megfelelő, az ügyfélnek nehézségekbe ütközhet az adatok elérése. A kommunikáció sebessége változó, mivel a nagy hatótávolság az adattovábbítás késleltetésével érhető el, mely erősen befolyásolja az elem élettartamot is. A megoldás költségeit nehéz előre meghatározni, hiszen több díj is felmerülhet: felhőszolgáltatások előfizetési díja, hálózatüzemeltetési díj, valamint kulcs- és tanúsítványdíjak. 
A LoRaWAN technológia elérhető a 3. generációs Kamstrup hőfogyasztásmérőkhöz.
További részletet itt olvashat.

Narrowband-IoT
Az NB-IoT egy point-to-point kommunikációs technológia, amelyet a 5G stratégia sarokköveként fejlesztettek ki, és amely a távközlési tulajdonú mobilkommunikációs (LTE) antennahelyek meglévő infrastruktúráját használja fel. A kiváló lefedettségre és kis adatmennyiségre optimalizált NB-IoT a legjobb választás az okos fogyasztásmérők távoli leolvasására, ha azok a föld alatt, aknában, pincékben és más nehezen elérhető helyeken találhatók, ahol más típusú kommunikációs technológia már nem használható.

Bár a technológia még mindig újnak számít az intelligens fogyasztásmérésben, már jó néhány országban teljeskörűen bevezették. A távközlési szolgáltatók jelenleg is világszerte a lefedettség bővítésén dolgoznak és a percről percre nő a technológiát támogató gyártók száma is. Hazánk világviszonylatban is előkelő helyen áll a lefedettséget illetően.
A teljes kommunikációs rendszer a meglévő mobil hálózatra épül, melyet a telekommunikációs szolgáltató üzemeltet, nincs infrastrukturális felelősség vagy beruházás a közmű szolgáltató számára. Emiatt természetesen rugalmatlan is a rendszer, ha valahol nem megfelelő a kommunikációs teljesítmény, azon nehéz javítani. Mivel licenszdíjas frekvenciasávról van szó a technológia esetén, ezért előfizetés szükséges (pl. SIM kártya).
A fogyasztásmérők elemmel és hálózati tápegységgel is működtethetők, viszont itt van különbség a kommunikáció gyakoriságában: jelenleg elemes kivitel esetén órás adatok küldése napi egyszer lehetséges fenntartva a 12-16 év elem élettartamot, míg hálózati tápellátás esetén órás vagy 15 perces adatok küldése folyamatosan lehetséges. További részleteket ide kattintva olvashat, illetve a modul magyar nyelvű adatlapját itt találja.

Összefoglalás
Bármelyik kommunikációs technológia mellett dönt a felhasználó, először mindig fel kell mérnie saját jelenlegi igényeit, valamint szem előtt kell tartani a jövőbelieket is, hiszen egy jövőbiztos megoldásra van szükség. Még egyszer a legfontosabb kiválasztási szempontok: hálózat teljesítménye, tápellátás (elem élettartam), hálózat rugalmassága-bővíthetősége, a kommunikáció gyakorisága, költsége és rendelkezésre állása, adatcsomag nagysága. A legkézenfekvőbb megoldás egy hibrid rendszer, mely ötvözi a megfelelő technológiák előnyeit, és költséghatékonyan kompenzálják a hiányosságokat.

 Vissza a témaválasztáshoz


Annak ellenére, hogy mérők adatainak leolvasása hagyományos módon történik, az eljárás egyszerű kezelhetőséget, pontos és helyes adatátvitelt biztosít.

Egy a külső falsíkra szerelt egyszerű adat csatlakozóval és a kézi terminál alkalmazásával a fogyasztók zavarása nélkül a fogyasztási adatok gyorsan és egyszerűen leolvashatók.

 

MULTITERM Pro G2 kézi terminál

Mozgó munkaerő részre optimalizált. Kézi beírás, optikai fej, adat csatlakozó vagy rádiós kiolvasási lehetőség. Kiolvas Kamstrup hő-(hűtés) mennyiség-, elektromos fogyasztás-, víz fogyasztás-mérőket, valamint harmadik fél által gyártott mérőket is. 10 kiolvasási útvonal tárolása, a konkrét mérési helyek pontos címével.

- Adatlap (HU)
Rövid útmutató (GB)


USB Meter Reader

A Kamstrup USB Meter Reader lehetővé teszi a rádió modullal ellátott fűtési/hűtési hőfogyasztásmérők, elektromos fogyasztásmérők, vízmérők gyors és egyszerű, vezeték nélküli kiolvasását. A kiolvasás mérőként 3-5 másodpercet vesz igénybe. Maximális mérőszám: 800 db.

Az USB Meter reader szoftver letölthető a következő címről: http://static.kamstrup.dk/hardlink/usb/pick.php

Mint hírlevelünkben olvasható a USB stick megoldás forgalmazása megszűnik. A vezeték nélküli M-bus kommunikációval rendelkező fogyasztásmérők innentől a READy Converter-Basic eszközzel leolvashatók az EU 868.95 MHz-es frekvencián.


Wireless (vezetéknélküli) M-busz

A vezetéknélküli M-Busz rendszer lehetővé teszi a gyors és egyszerű adatkiolvasást a vezetéknélküli M-Busz modullal ellátott Kamstrup MULTICAL®402 hőfogyasztásmérőből.

A Kamstrup vezeték nélküli M-Bus rendszere egy plug and play fogyasztásmérő leolvasó rendszer. Az adatok cseréje gyors és automatikus. A vezeték nélküli M-busz olvasót  frissíteni lehet új funkciókkal a PC program segítségével. A legegyszerűbb formájában a vezeték nélküli M-Busz rendszer tartalmaz egy MULTICAL® 402 hőfogyasztásmérőt vezetéknélküli M-busz modullal, vezeték nélküli M-Busz olvasót és egy PC-programot a konfiguráláshoz és az adatok kiolvasásához.


Bluetooth optikai fej

A Bluetooth optikai fej lehetővé teszi hogy a mérőből a fogyasztási adatokat egy okostelefon és a READy alkalmazás segítségével kiolvassák..


READy Suite alkalmazás

Okostelefon alkalmazás fűtési/hűtési hőfogyasztásmérők és vízmérők mérésadatainak gyűjtéséhez.


Amsterdamban az European Utility Week 2014 Kiállításon és Konferencián 2014 novemberében mutatta be a Kamstrup  ezt az új fogyasztásmérési adatgyűjtő Applikációt.

Kapcsolatfelvétel
A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki.
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. Az űrlap elküldése után egy munkanapon belül visszahívjuk.
Copyright © 2020 - Comptech Kft.- Minden Jog Fenntartva